// GEMUK - 7 Punca Gemuk


Blog For Free!


Archives
Home
2011 November
2009 December
2009 April
2009 March
2009 February
2009 January
2008 December
2008 November
2008 October
2008 September
2008 August
2008 July
2008 June
2008 May
2008 February
2006 December
2005 December
2005 March
2005 February
2004 November
2004 October
2004 September
2004 August
2004 July
2004 June
2004 May
2004 April
2004 March
2004 February

My Links
// Felidae
// NoamiChan
// Aliengirl92
// urFlavor
// Adieos
// Hanglipo
// Bobba
// Poshbag
// Man UTD
// Fishballisme
// Redmummy
// Stacy AF6
// Scorpio Boy
// SelambaKodok
// Eumora Secret
// PakNil
+ DuitPoket
+ Beast2Beauty
+ Shareapic
+ MySpace
+ Habbo MY
+ Free Webhosting
+ LAUNCHcast
+ Kawanaku
+ Photobucket
+ Friendster
+ Travian MY
+ Travian
+ Fotopages
+ 8tv Channel
+ Flashkit
+ ITtutor.Net
+ Pergh.com
+ Macromedia
+ Shockwave
+ WowWebDesign
+ Stacy Fan Club
+ ScreamDesign

tBlog
My Profile
Send tMail
My tFriends
My Images

Sponsored
Create a Blog!



CO.CC:Free Domain

Free Web Hosting with Website Builder



Add to Technorati Favorites


// GEMUK - 7 Punca Gemuk
05.20.08 (4:11 pm)   [edit]

Dipetik dari: Feminin & Famili

 

Seseorang dikatakan gemuk apabila berat badannya melebihi berat badan ideal yang diukur dalam BMI (Body Mess Index), ukuran BMI berdasarkan ketinggian.

Semua orang berisiko menjadi gemuk, namun mereka yang mempunyai sejarah keluarga, mengamalkan gaya hidup dan pemakanan tidak sihat serta terdedah kepada persekitaran yang boleh menggalakkan seseorang itu boleh menjadi lebih gemuk adalah lebih berisiko.

Menurut Dr. Che Romzey Che Din, penyelidik obesiti yang juga pakar perbidanan dan sakit puan, lambat atau cepat faktor-faktor diatas kalau tidak dicegah, boleh menyebabkan seseorang itu menjadi obesiti. Walaupun kegemukan itu bukan satu penyakit tetapi jika dibiarkan dan tidak mengamalkan gaya hidup sihat, boleh mengundang pelbagai masalah kesihatan.

Menurut beliau, kegemukan berpunca daripada beberapa faktor, antaranya:

  • Gen atau Baka - Mereka yang mempunyai sejarah keluarga ada yang gemuk dan mempunyai rangka besar adalah lebih berisiko menjadi gemuk bila dewasa.
  • Gaya Hidup Tidak Sehat - Hari ini ramai orang memberi alasan sibuk menyebabkan mereka tidak ada masa untuk bersenam mahupun beriadah, ditambah pula kebanyakannya melakukan kerja-kerja yang tidak mengeluarkan peluh, sepanjang masa duduk dikerusi, dan didalam bilik berhawa dingin.
  • Pemakanan Tidak Sihat - Kecenderungan masyarakat sekarang yang suka mengambil makanan segera dan ringan serta tidak mengutamakan pemakanan seimbang dalam diet seharian dan makan ikut selera, bukan keperluan juga penyebab utama orang menjadi obesiti.
  • Hormon Tidak Seimbang - Ramai tak tahu bahawa hormon yang tidak seimbang dalam badan juga adalah punca gemuk. Jika hormon sebagai punca kegemukan, ia sukar dikawal. Jika ingin kurus, masalah hormon perlu distabilkan terlebih dahulu sebelum mengamalkan sebarang diet.
  • Emosi Tidak Stabil - Biasanya bila emosi tidak stabil seseorang itu boleh stres dan depres. Untuk mengatasi masalah ini, sesetengah orang lebih suka mengambil makanan secara berlebihan untuk mengatasi stresnya.
  • Pengambilan Ubat-ubatan - Pengambilan ubat-ubatan seperti pil perancang keluarga, hormon dan ubat penenang juga menggalakkan kegemukan.
  • Persekitaran - mereka yang bekerja di kantin di dapur-dapur lebih tinggi peluang mendapat obesiti berbanding yang bekerja dipersekitaran lain. Ini kerana mahu atau tidak setiap hari mereka akan sentiasa mencuba makanan dan mendapatkan zat daripada aroma atau bau makanan.
 
Last 2 or 3 weeks, masa aku b'cuti kat PD ada ler menimbang berat badan. Sblm tu aku nak bitau la yg aku mkn byk time kenduri kawin cousin aku ngan masa kenduri cukur jambul anak sedara aku. haihhh... nak diet konon tp cam harem jer.. heuheuueheu.. bebalik pada topik menimbang td, berat badan aku masa tu 57kg! huwaaaa~~~``` nak nangih rasanya. tinggi aku cuma 151cm jer. So BMI aku 25 dah masuk kategori overweight Cry sadisnya rasa. so aku dah research la apa makanan tambahan yg nak aku sumbat dalam badan aku supaya aku tak overweight lg. later..


 


posted by: (reply)
post date: 06.03.08 (12:09 am)

utk turunkan weight awak kene mkn mknn yg low in calorie.

org gemuk tak mustahil boleh kurus. cume usaha je kene ade. dulu saye pon overweight jugak.. 73 kg. skang dah 55 kg. tinggi kite 172 cm. nak tau caner? jenguk la blog kite. maybe i can help u.

myh3rbalif3[dot]blogspot[dot]com



posted by: adieha (reply)
post date: 06.03.08 (12:10 am)

opps tertinggal name..

kalo nak email i trus pon boleh.
adieha[at]gmail[dot]com



posted by: wawa (reply)
post date: 02.03.09 (9:33 pm)

Reply to:
wow..gtau le camne..tp kte xleh la xdiet tnp mkn ns..so de cdgn x?



posted by: mimie (reply)
post date: 02.09.09 (3:51 am)

Reply to:
utk kurus kena la...mkn makanan yang sihat...cthnya:bnyk knnnn.... mkn sayur n buah-buahan...:)




posted by: natasha (reply)
post date: 02.09.09 (3:56 am)

alah..ambik lah...makanan dgn..quantity...yg sedikit..lg satu..kn,cuba try mcm cara saya makan,tiap kali mkn ambik mangkuk ja tau,yalah mkn tak blh lbh 1 mangkuk 2 tau...: )



posted by: karen (reply)
post date: 02.09.09 (3:59 am)

alah pduli la..bentuk badan gemuk janji sihat tau...apa nak peduli 2 semua,org tahu cakap ja tau...nak takut apa gemuk...kemuk 2 cute tau....



posted by: musang (reply)
post date: 02.09.09 (4:44 am)

last time sy dah turun berat badan dari 57kg hingga ke 49kg.. malangnya masa beraya thn lepas sy beraya mkn dlm sebulan! hahaha.. naik sampai 55kg.. now dh turun sampai 51kg :) sy akan terus berusaha turun sehingga 47kg yg padan ngan ketinggian sy :)tak larat laa berat2 ni sy mengah nak naik tangga..



posted by: chubby_man (reply)
post date: 02.12.09 (4:34 pm)

camana cara mau naik lagi berat badan lagi...sia mau masuk sumo competition




posted by: yam (reply)
post date: 02.13.09 (8:27 pm)

Reply to:
bgtau r..care nak awak kurus




posted by: musang (reply)
post date: 02.15.09 (8:30 pm)

Reply to: chubby_man

ntah! mkn telo banyak2 kot? hehe




posted by: musang (reply)
post date: 02.15.09 (8:33 pm)

Reply to: yam

sy kawal mkn sy.. sy tau tak suma org boleh buat. tp cuba laa sebok2 kan diri supaya x berapa ingat nk mkn.. huehuehue.. sy ada jg amik phyto fiber utk melawas pembuangan air besar.. cuci perut.. hehe



posted by: arhiderrr (reply)
post date: 02.28.09 (11:57 am)

Nice article



posted by: arhiderrr (reply)
post date: 02.28.09 (8:50 pm)

Nice article



posted by: arhiderrr (reply)
post date: 03.01.09 (4:39 am)

Nice article



posted by: arhiderrr (reply)
post date: 03.01.09 (12:34 pm)

Nice article



posted by: ultraerdea (reply)
post date: 03.29.09 (11:57 pm)

memandai je ko ak tought la.........



posted by: musang (reply)
post date: 03.30.09 (2:21 am)

Reply to: ultraerdea

a'a memandai..


Your Name:


Your Comment:



Hot.FM Radio
EUMORASECRET






Bookmark and Share