// Gemuk - Jadual Pemakanan Sihat


Blog For Free!


Archives
Home
2011 November
2009 December
2009 April
2009 March
2009 February
2009 January
2008 December
2008 November
2008 October
2008 September
2008 August
2008 July
2008 June
2008 May
2008 February
2006 December
2005 December
2005 March
2005 February
2004 November
2004 October
2004 September
2004 August
2004 July
2004 June
2004 May
2004 April
2004 March
2004 February

My Links
// Felidae
// NoamiChan
// Aliengirl92
// urFlavor
// Adieos
// Hanglipo
// Bobba
// Poshbag
// Man UTD
// Fishballisme
// Redmummy
// Stacy AF6
// Scorpio Boy
// SelambaKodok
// Eumora Secret
// PakNil
+ DuitPoket
+ Beast2Beauty
+ Shareapic
+ MySpace
+ Habbo MY
+ Free Webhosting
+ LAUNCHcast
+ Kawanaku
+ Photobucket
+ Friendster
+ Travian MY
+ Travian
+ Fotopages
+ 8tv Channel
+ Flashkit
+ ITtutor.Net
+ Pergh.com
+ Macromedia
+ Shockwave
+ WowWebDesign
+ Stacy Fan Club
+ ScreamDesign

tBlog
My Profile
Send tMail
My tFriends
My Images

Sponsored
Create a Blog!



CO.CC:Free Domain

Free Web Hosting with Website Builder



Add to Technorati Favorites


// Gemuk - Jadual Pemakanan Sihat
06.06.08 (11:45 pm)   [edit]

Artikel: Feminin & Famili

Jika anda mempunyai masalah berlebihan berat badan atau obesiti, panduan ini boleh membantu anda menurunkan berat badan.

Pemakanan sihat untuk menurunkan berat badan:

  1. Hadkan pengambilan makanan tinggi kalori seperti makanan bergoreng dan makanan segera.
  2. Kurangkan pengambilan semua jenis minyak dan lemak (tepu, monotaktepu, politaktepu). Contoh: Minyak kelapa sawit, soya, jagung, bijan, zaitun, minyak kacang.
  3. Kurangkan pengambilan makanan mengandungi gula ringkas. Contoh: Gula-gula, sirap, minuman ringan, biskut manis, kuih-muih, kek, coklat, agar-agar, aiskrim, susu pekat manis, kaya dan jem.
  4. Hadkan pengambilan kabohidrat kompleks sesuai dengan keperluan tenaga. Contoh: Nasi, mee, meehon, kuey-teow, roti, ubi-ubi dan semua hasil tepung.
  5. Kurangkan minuman berakohol.
  6. Elakkan makanan tinggi kolesterol. Contoh: Otak, usus, hati, hempedal, buah pinggang, kuning telur (2/3 kali seminggu), telur ikan, ikan bilis dengan kepala dan perut.
  7. Hadkan makanan laut (ketam, udang, sotong, kerang, siput dll)
  8. Kurangkan pengambilan hasil tenusu tinggi lemak (keju, susu penuh krim, susu segar). Elakkan makanan tinggi lemak tepu. Contoh: Minyak kelapa, santan, mentega, minyak sapi, lemak daging, lemak dan kulit ayam, lemak susu.
HIDANGANDIELAKKAN
DIGALAKKAN
NASI

Nasi Beriyani/Nasi Lemak/Nasi Goreng/Nasi Ayam

Nasi Putih/Bubur Nasi
MEE/MEEHON

Mee Kari/Mee/Meehon/KueyTeow Goreng

Asam Laksa/Mee/Meehon/KueyTeow Sup/Hailam/Rebus/Tomyam

ROTI
Roti Canai/Telur/Murtabak
Capati/Tosai/Roti Nan
LAUK

Rendang/Goreng/Lemak/Kari Bersantan/Ikan Masin

Masakan Tomyam/Ikan/Ayam Bakar/Masak Kukus/Asam Pedas/Tomato

KUIH
Kuih Bergoreng/Bersantan

Sandwich/Apam Tanpa Kelapa/Popia Basah (Tanpa Udang/Telur)/Kuih Kukus Tanpa Santan/Buah-buahan


MENU CADANGAN

1200kcal 1500kcal
Sarapan Pagi

2 keping roti + 1 sudu teh majerin

1 biji telur/1 sudu makan -sama-

kacang panggang

kopi/teh + 2 sudu teh susu skim

tambahan 1 sudu teh gula dalam minuman

Minum Pagi
1 hidangan buah/2 sudu teh susu skim

-sama-

tambahan 1 susu teh gula dalam minuman

Makan Tengahari

1 cawan nasi

1½ saiz kotak daging/

1 peha ayam (kecil)/

½ cawan kekacang (stew/sup/rebus/kukus/bakar)

sayur (rebus/kukus) 1 hidangan buah

1½ cawan nasi

2 saiz kotak mancis daging

1 peha ayam (sederhana)

2/3 cawan kekacang

(stew/sup/rebus/kukus/bakar)

sayur (rebus/kukus)

1 hidangan buah

Minum Petang

1 hidangan buahteh/kopi + 2 sudu teh susu skim

-sama-

tambah 1 sudu teh gula dalam minuman

Makan Malam

1 cawan nasi

1½ saiz kotak mancis daging/

1 peha ayam (kecil)/

1 ekor ikan selar

½ cawan kekacang (stew/sup//rebus/kukus/bakar)

sayur (rebus/kukus)

1½ cawan nasi

2 saiz kotak mancis daging/

1 peha ayam (sederhana)

1 ekor ikan selar (sederhana)/

2/3 cawan kekacang (stew/sup//rebus/kukus/bakar)

sayur (rebus/kukus)

Minum Malam
2 sudu makan susu skim -sama-



 


posted by: dIimpi (reply)
post date: 06.11.08 (10:23 pm)

tq.. i memang tgh cari menu diet. i will try. tapi kalau dimasukkan waktu makan lg bagus. bukan senang nk mendisiplinkan diri.



posted by: musang (reply)
post date: 06.11.08 (11:34 pm)

Reply to: dlimpi

hello.. bagus cadangan tu kan.. nanti la buat research.. tapi kan.. utk waktu makan malam seelok2nya sblm pukul 7pn :) slamat mencuba!




posted by: masita (reply)
post date: 06.18.08 (10:52 pm)

saya ingin menu makan yang bisa cepat menggemukkan badan



posted by: Jasnie Omar (reply)
post date: 07.06.08 (4:33 am)

Bulan April lalu berat saya adalah 82kg dan kini 69kg.Saya kurangkan makan nasi dan makanan manis.Tapi menu saya tidak menentu dan kurang panduan.Terima kasih atas panduan berguna ini. Saya tak makan daging dan makanan laut kecuali ikan.Tak tau nak makan apa lagi, dah bosan makan yang sama.



posted by: espariza (reply)
post date: 07.27.08 (6:05 pm)

berat badan saya 90kg dan sekarang saya ingin memnurunkan berat badan saya.ada sesetengah orang kata sekiranya kita tidak mengambil nasi selama sebulan juga mampu menurunkan berat badan dengan lehib berkesan.boleh tak kiranya saya dapatkan menu sihat tanpa ada nasi.apa yang boleh saya makan untuk menggantikan nasi



posted by: musang (reply)
post date: 07.27.08 (10:12 pm)

Reply to: espariza

hi, sy bukan pakar pemakanan.. sy share info ngan reader jer. tp sy sendiri mmg tgh berdiet waktu ni. dulu2 sy mmg tak minat mkn nasi, sy ganti heavy meal sy ngan apa2 jenis mee. tak kira laa mee kuning ker, bihun ke, kue teow ke, pasta ke kan.. sy elakkan mkn mee kari (mmg x minat kari).. sy mkn mihun sup.. :D or sometimes mee bandung ke.. ladna ke.. tp mee laa.. bila sy start belajar mkn nasi, berat badan sy btmbah! tp sebenonya berdiet mcm mana pon kalo tak disertai ngan senaman kurang laa sket dia punya umphh tu.. hehe



posted by: herry (reply)
post date: 08.08.08 (8:20 pm)

ok la cadangan jadual pemakanan nie...tapi bagi aku la kan kalau mlm tu cukup bagus sekiranya hanya memakan roti berserat tinggi 2 keping dan sebiji epal hijau kerana pengambilan nasi kureng la kerana aku dah try an menjadi aku turun 8 kilo dalam masa sebulan beserta minum air 1.5L sehari dan senaman 3 kali seminggu slamat mencuba ok



posted by: LIZA (reply)
post date: 10.30.08 (4:47 am)

ye la klu ada waktu sekali pon bagus gak.. letak la waktu jam kat jadual tu..



posted by: musang (reply)
post date: 11.16.08 (6:20 pm)

Reply to:

ha, skali time? huhuhu.. sindrik adjust. pagi, tghari, tu tetau jer laa time cmne kan.. kalo mkn mlm tu mkn laa dlm kul 6-7 gitu..



posted by: ekin (reply)
post date: 12.22.08 (1:20 am)

apakah yang perlu saya lakukan sekiranya saya mempunyai berat badan yang melampau? Saya dah cuba diet tapi tetap tak menjadi....



posted by: musang (reply)
post date: 12.22.08 (1:56 pm)

Reply to: ekin

ekin, sy bukan pakar pemakanan. berat melampau yg mcmana? tinggi dan berat berapa? cuba la senaman yg ringkas setiap hari, minum air yg banyak jg. kalo boleh cuba laa makan fiber. kalo nk mkn fiber semulajadi mcm oats pon boleh.




posted by: noor (reply)
post date: 12.24.08 (8:54 am)

saya baru melahirkan anak kedua berat mungkin dalam 80kg kot sekarang nie......baru nak on diet untuk mendapatkan berat yang ideal...tinggi 168cm



posted by: noor (reply)
post date: 12.24.08 (8:55 am)

saya baru melahirkan anak kedua berat mungkin dalam 80kg kot sekarang nie......baru nak on diet untuk mendapatkan berat yang ideal...tinggi 168cm



posted by: musang (reply)
post date: 12.24.08 (9:17 pm)

Reply to: noor

BMI awak dh 28.3 laa noor. so awak dh masuk kategori overweight. ideal weight awak ialah 59.4kg. slmt berdiet :)



posted by: musang (reply)
post date: 12.24.08 (9:23 pm)

Reply to: noor

BMI awak dh 28.3 laa noor. so awak dh masuk kategori overweight. ideal weight awak ialah 59.4kg. slmt berdiet :)



posted by: musang (reply)
post date: 12.24.08 (9:28 pm)

Reply to: noor

BMI awak dh 28.3 laa noor. so awak dh masuk kategori overweight. ideal weight awak ialah 59.4kg. slmt berdiet :)



posted by: Adik (reply)
post date: 01.01.09 (4:58 pm)

Saya melahirkan anak pertama pada 19 Sept 2007..anak kedua pulak pada 20 Julai 2008..dulu berat saya 55kg tapi sekarang dah 85kg..amat-amat berlebihan.Sekarang tengah sibuk menurunkan berat badan..susah..memang tak dinafikan..tapi demi anak-anak..saya gagahkan jugak..bantulah saya..



posted by: huhu (reply)
post date: 01.24.09 (6:00 pm)

sebelum ini berat badan saya mencecah 100kg, sekarang berat badan saya menurun sehingga 85kg, iaitu menurun sebanyak 15kg dalam masa 1 bulan. Maknanya kalau saya mengamalkan diet lagi ... 2 tahun lagi berat badan saya mesti dalam 15kg. Wah terlebih sudah....



posted by: mm, (reply)
post date: 01.26.09 (10:26 am)

nmmmm



posted by: cjah (reply)
post date: 02.09.09 (6:07 pm)

salm,, baru nak,, try,,menu tu,,coz badan mcm naik dan,, any way tq,,,



posted by: zura (reply)
post date: 02.10.09 (12:25 am)

tengah usaha nk kurangkan berat bdn gak ni..so far berat tak turun bnyak...dari 62kg jadi 60kg..tggi 157cm...ada menu diet yg boleh dikongsikan tak...senaman saya buat 30minit smggu 3x tapi kekadang missed jugak..hehehe..



posted by: (reply)
post date: 02.10.09 (12:27 am)

lupe nk bg tau jadual pemakanan...selalu pagi saya makan nasi lemak @ mee @ bihun..tgh hari tak makan..mlm makan roti...takpun sayur rebus...itu pun kalau balik kg takleh jaga makan..mak masak sedappp :D



posted by: musang (reply)
post date: 02.10.09 (1:59 am)

Reply to: zura

thanx zura :))




posted by: lala~ (reply)
post date: 02.11.09 (12:41 am)

berat saya 55kg..tnggi say 155..so,mcm ne ek..muke saya da nmpk tembam ni..kwn2 sume tgor....=(
nk try diet..rase nya brape brat bdn yg sy kne krg kn untuk dpt bdn yg ideal..?



posted by: musang (reply)
post date: 02.11.09 (8:20 am)

Reply to: lala~

hi lala, berat ideal lala dlm 50kg gitu kalo umo lala dlm 25thn gitu.. :) slmt turunkan berat badan!



posted by: farisha200405@yahoo.com (reply)
post date: 02.11.09 (9:30 pm)

berat badan saya sekarang 60 kg, tinggi saya 151 cm. Saya dah cuba diet tapi tak berjaya. Kalau ikut jadual pemakanan yang cik syorkan diatas, saya makan lagi kurang dari yang dicadangkan . Pagi saya makan 2 keping roti dan satu cawan nescafe, tengahari saya makan nasi goreng , petang minum teh / kopi sahaja. Malam , tak makan berat selalunya makan roti dan minum kopi. Saya tak ambil makan malam . Tapi berat badan saya tetap tak turun..Cik ada idea? Tolong la saya ...



posted by: musang (reply)
post date: 02.11.09 (10:05 pm)

Reply to: farisha200405

exercise! hahaha tu je yg farisha x buat kan? sebenonya farisha punya ketinggian yg sama dgn sy. berat tertinggi sy dulu 57kg je.. sy pon mmg jenis x mkn banyak. tapi kadar metabolisme dh menurun mcm ni laa.. kadang sy puasa je.. hehe.. berat badan sy dh jd 51kg.. sy cadangkan farisha minum air masak 2 tegok every 10mins selama 12jam.. hehe.. contohnya kalo start dari 8 pagi, tamatnya 8 mlm gitu.. mmg laa nak berulang ke tandas.. tp baik utk singkir toksin dlm badan.. selamat mencuba! :)




posted by: sassy wanie (reply)
post date: 02.13.09 (10:29 pm)

ekceli on diet gak ni..slalu wat snmn sit-up tpi perut je yang berkesan.bhgn bwh pusat still buncit.cmne nak wat ek?de tak suggestion ntok kcikkan lengan,peha dan betis?



posted by: musang (reply)
post date: 02.15.09 (8:44 pm)

Reply to: sassy wanie

wanie try laa cream yg panas2 tu sapu kat tmpt yg geleber tu.. kalo tak pon kan try gi spa yg ada buat treatment yg bungkus2 tu..elok pegi sauna.. sy boleh rekemenkan tmpt kalo wanie ada kat area kl



posted by: nadia (reply)
post date: 02.19.09 (3:37 pm)

sure ke cream panas2 tu berkesan?ade gak dgr member kate yang dorang pakai cream tu(pati halia) n menjadi but i dont know for how long =) ni ade smthing nak share,rasenye teh xelok utk org berdiet.sbb teh bley menyebabkan sembelit.orang gemuk slalunye btmbah gemuk sbb xhadam.so please elakkan teh ye kawan2 ^_^



posted by: nadia (reply)
post date: 02.19.09 (3:38 pm)

eh lupe,nak tanye..susu skim tu ape eyh?susu tepung ke atau creamer?thanks.



posted by: jaiponG (reply)
post date: 02.19.09 (8:38 pm)

saya pun tgh berdiet.. harap2 berkekalan la semangat tu.... berat ni nk naik cepat jer nk turun pyh betoiii. tp kwn2 1 jer saya nk pesan, nk diet jgn sesekali skip dinner psl boleh menyebabkan kolestrol bertambah & mudah dimkn usia. gud luck!



posted by: musang (reply)
post date: 02.20.09 (12:03 am)

Reply to: nadia

sy tak pakai la pati halia tu.. hehe.. pakai bioglo product. tp yg sy pakai xde la panas pon. mmg tujuan ut trim. takat ni ntah laa, x ukur. tp peha ni dh mengecil. bioglo ada product yg panas jg. tp lom try lg.




posted by: musang (reply)
post date: 02.20.09 (12:05 am)

Reply to: nadia

nadia, rasa2nya susu skim tu susu tepung ^_^




posted by: musang (reply)
post date: 02.20.09 (12:11 am)

Reply to: jaipong

kalo nak buang kolestrol, rajin2 laa gi sauna.. hehe.. tp merasa laa mcm anak kucing kepanasan duduk dlm kotak kan.. hahahahaha




posted by: nadia (reply)
post date: 02.20.09 (6:42 am)

sauna pun best tapi agak malu2 nak g buat sbb prosedur die yg agak memalukan.huahua.tp mmg betul yg sauna ni bagus =)



posted by: musang (reply)
post date: 02.20.09 (10:50 am)

Reply to: nadia

prosedur yg mana? kemban ngan tuala tu ke? huahuauauahuahaua.. sama la.. malu jg.. lom penah try lg.. tp rasanya 1 day nak try jugak laa





posted by: nadia (reply)
post date: 02.21.09 (9:19 am)

ha a.hehehe.tapi bukan mslh tuala tu je.but b4 kite masuk dlm bilik die tu,die kena urut badan with the special oil..tu yg segannnnn!! ahaa.



posted by: musang (reply)
post date: 02.21.09 (10:40 pm)

Reply to: nadia

woooo yg tu.. kita segan gek.. hehehe.. tp bilik tu x bape nak cerah laa.. ala2 romantik gitu.. kurang laa jelasnya.. ahahaahhahaa




posted by: nadia (reply)
post date: 02.22.09 (1:31 am)

wahahhaha..betul betul ^_^ eh nama awk sape??musang??o_O




posted by: musang (reply)
post date: 02.22.09 (7:07 am)

Reply to: nadia

panggil sy fid ^_^




posted by: nadia (reply)
post date: 02.22.09 (10:17 am)

fid??perempuan kan?=)



posted by: musang (reply)
post date: 02.24.09 (10:28 pm)

Reply to: nadia

yer sy ^_^




posted by: nadia (reply)
post date: 02.25.09 (9:59 am)

ehhe okay =)
fid kat mane tu?
i mean,awak asal mane?



posted by: musang (reply)
post date: 02.26.09 (9:08 pm)

Reply to: nadia

pahang ^_^




posted by: arhiderrr (reply)
post date: 02.28.09 (5:01 am)

Nice article



posted by: arhiderrr (reply)
post date: 02.28.09 (12:52 pm)

Nice article



posted by: arhiderrr (reply)
post date: 02.28.09 (9:44 pm)

Nice article



posted by: arhiderrr (reply)
post date: 03.01.09 (5:35 am)

Nice article



posted by: arhiderrr (reply)
post date: 03.01.09 (1:30 pm)

Nice article



posted by: a-nz (reply)
post date: 03.05.09 (7:30 am)

aduh..seksanya nak mulakan diet..tinggi ku 158cm berat 75kg..berat suami 66kg..suami kata spai bila2 la xleh nak angkat syg..kalu ade sakit pe2..kna heret je..huaaa...dulu berat sama dgn dia..lps je bsalin..trus naik..makanan apa yg xde lemak n elok utk wak breakfst?tlglaaa.......



posted by: musang (reply)
post date: 03.07.09 (10:03 am)

Reply to: a-nz

nanti kalo sy rajin, sy blog pasal menu yg sy dpt dari diari kawalan obesiti jabatan kesihatan yer ^_^
saya akan leta carta cadangan berat badan yg ideal mengikut rangka badan



posted by: fara (reply)
post date: 03.13.09 (1:46 am)

susu skim 2 aper erk



posted by: (reply)
post date: 03.13.09 (1:48 am)

Reply to: musang
ellow susu skim 2 aper



posted by: akiera (reply)
post date: 03.24.09 (7:35 pm)

hye
dlu berat sy 66kg
tp xmakan ns hmpir 3 bln
gnti kan ngan oat
mlm klu lapa mkn epal atau buahan lain
senamn pentg
ujg mgu wat poco-poco atau berjoging
skg 51kg
smpai skg tkot nak mkn ns.hehhe



posted by: musang (reply)
post date: 03.24.09 (9:54 pm)

Reply to: akiera

baru2 ni pi hospital, tgk kat board diorang. pasal mkn karbohidrat membuatkan bdn kita jd gemok adalah mistos belaka. mkn la kalo nk mkn, sbb akiera ada buat senaman. ok la tu. ada pergerakan yg membakar lemak.




posted by: aeyla (reply)
post date: 04.01.09 (2:02 am)

hai..tq..tgh cari menu diet sihat..will try...kalo success utk ikut menu tuh i publish kat cni erk...



posted by: Lim Wei Qian (reply)
post date: 04.04.09 (1:01 am)

hihi

Your Name:


Your Comment:



Hot.FM Radio
EUMORASECRET






Bookmark and Share